Cancellation, Return and Refund Policy

POLISI PEMBATALAN, PEMULANGAN & BAYARAN BALIK

Polisi Pembatalan Kak Ell:

 

Pembatalan sebelum penghantaran (Hanya sah di tempat & penghantaran pesanan di Malaysia):

Hanya untuk item yang dipesan dari laman web (kakell.my) dan tertakluk kepada terma dalam “Polisi Pemulangan” di bawah.

 

Hanya pembatalan sebelum penghantaran dibenarkan. Kami akan memproses bayaran balik dalam tempoh 7 hari bekerja selepas menerima permintaan pembatalan.

 

Jika anda ingin meneruskan pembatalan, sila hubungi Khidmat Pelanggan kami di kakellorder@gmail.com atau hubungi kami di +018-2020011. Kami akan membalas anda semasa hari perniagaan (Isnin – Jumaat dari 9 pagi – 5 petang). Tiada yuran pembatalan akan dikenakan atas permintaan pembatalan.

 

Syarat pengembalian:

 

Kak Ell menawarkan pelanggannya “polisi pemulangan mudah”, di mana anda boleh mengemukakan permintaan pemulangan/penukaran untuk produk yang rosak, rosak atau rosak mengikut terma. Kami tidak menerima pulangan sebahagian/terpakai.

 

SYARAT ITEM LAYAK UNTUK PEMULANGAN & PEMBAYARAN:

 

Semua item harga biasa

Pelanggan menerima barang yang rosak, rosak atau rosak

Dengan pembungkusan/kotak asal

Produk yang tidak digunakan/tidak diubah

Item (s) yang ditempah kehabisan stok

Barangan yang dibeli semasa tempoh promosi atau hadiah percuma tidak boleh dikembalikan.

Jika pelanggan masih memulangkan barang yang tidak layak, kami akan hantar semula kepada pelanggan dan pelanggan perlu menanggung bayaran pos.

Kami tidak menerima sebarang pulangan masuk.

Hubungi pasukan Perkhidmatan Pelanggan melalui e-mel (kakellorder@gmail.com) atau hubungi +018-2020011 dalam tempoh 5 hari perniagaan selepas menerima pesanan yang rosak, rosak atau rosak mengikut terma.

Berikan butiran ID pesanan dan permintaan anda untuk memulangkan/mengganti atau membayar balik pesanan anda. Sila emailkan imej produk dan invois untuk rujukan kami.

Kami akan memproses permintaan pemulangan dalam masa 7 hari perniagaan dan memulakan proses pemulangan/bayaran balik hanya jika produk diterima dalam pembungkusan asalnya (meterai, label, kod bar utuh).

Nota: Jika ia adalah kes penggantian, ia tertakluk kepada ketersediaan stok. Dalam kes apabila penggantian mungkin tidak tersedia, kami akan membayar balik kepada anda jumlah penuh.

 

Polisi Bayaran Balik

 

Untuk pembayaran yang dilakukan melalui kad kredit/debit atau perbankan bersih, bayaran balik akan diproses ke akaun yang sama dari mana pembayaran dibuat dalam masa 7 hari perniagaan selepas kami menerima produk semula. Ia mungkin mengambil masa 2 – 3 hari perniagaan tambahan untuk jumlah tersebut dapat dilihat dalam akaun anda.

Untuk transaksi tunai semasa penghantaran, kami akan memulakan pindahan bank terhadap jumlah bayaran balik terhadap butiran pengebilan yang dikongsi oleh anda. Proses akan selesai dalam masa 7 hari perniagaan selepas menerima semula produk dan butiran bank anda pada e-mel. Ia akan mengambil masa tambahan 2 -3 hari perniagaan untuk amaun itu dipaparkan dalam akaun anda.

Di samping itu, kami juga menyediakan pilihan bayaran balik yang mudah – percuma melalui kupon Kak Ell, yang boleh digunakan semasa pembelian akan datang.